Юридична консультація

18.05.2015 18:55

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

м. Полтава, вул. Гагаріна, 3-а

(щочетверга з 10.00 до 13.00), каб. 3

 

Право – це мистецтво добра і справедливості

Цельс

 

         У наш час кожен громадянин України може скористатись законами і коментарями до них, бланками договорів, звернень, позовних заяв. Інтернет дає можливість виходу в будь-який момент на сайт Верховної Ради України, сайти «Нормативні акти України» чи «Зона закону», на якому легко відшукати потрібний документ з поясненнями до нього.

         Однак професія юриста залишається престижною і користується попитом на ринку праці, адже юрист – це не просто людина, яка орієнтується у правовому полі. Юрист - це митець, який переконаний у необхідності перемоги добра і установленні справедливості в суспільстві. І метою юридичних вищих навчальних закладів є формування саме такого юриста.

         Одним із ефективних засобів підготовки фахівців є надання їм можливості застосувати і закріпити отримані знання на практиці. Саме тому у 2000-х роках з ініціативи органів юстиції при вищих навчальних закладах були створені навчальні юридичні консультації (юридичні клініки), де студенти, надаючи правову допомогу громадянам, отримали можливість попрактикуватись у галузі права.

Юридична консультація при Аграрному коледжі управління та права ПДАА була створена 7 квітня 2003 року за підтримки Головного управління юстиції у Полтавській області.

Її метою є надання малозабезпеченим громадянам безоплатної правової допомоги, тобто юридичні консультації людей, у яких є проблеми, однак недостатньо коштів на адвоката.

Основними завданнями юридичної консультації є:

·        Надання усних роз’яснень з питань застосування права;

·        Консультування щодо реалізації права на звернення відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та Закону України «про доступ до публічної інформації»;

·        Роз’яснення суті правових документів (позовних заяв, виконавчих листів) та специфіки судового процесу (порядку розгляду справи, строків оскарження рішень тощо);

·        Моніторинг законодавства;

·        Вивчення та аналіз судової практики, юридичної періодики;

·        Написання оголошень у газети, статей на правову тематику;

·        Співпраця з юристами-практиками та студентами інших ВНЗ (зокрема, згідно з складеними графіками взаємовідвідувань).

         На навчальному корпусі  №2 Аграрного коледжу було розміщено вивіску про надання юридичних консультацій та час роботи громадської приймальні.

І юридична консультація розпочала працювати. Якщо наводити статистичні дані щодо інтенсивності такої роботи, то за 2014 рік було надано консультації 21 громадянину (більшість питань стосувались цивільних та житлових питань).

 

Ефективній роботі юридичної консультації сприяє постійна підтримка її діяльності адміністрацією Коледжу.

Так, ще у 2003 році було спеціально відведено кабінет на першому поверсі (щоб літнім відвідувачам було не важко приходити за допомогою). Поступово, по мірі необхідності, кабінет обладнали необхідними ресурсами (комп’ютерна техніка, вихід в Інтернет).

При вирішенні правових питань студенти мають змогу користуватись інформаційно-правовими системами НАУ та Експерт Юрист. Сформована та весь час оновлюється законодавча база.

Юридична консультація діє на основі Положення про юридичну консультацію Аграрного коледжу управління та права, Етичного кодексу, Правил роботи юридичної консультації, має свій штамп та бланки.  

         Базою юридичної консультації є циклова комісія юридичних дисциплін.

Робота здійснюється на добровільних засадах студентами випускного курсу юридичного відділення, під керівництвом висококваліфікованих викладачів юридичного відділення Коледжу.

До роботи юридичної консультації кожного четверга долучаються працівники Полтавського міського управління юстиції та члени Координаційної ради молодих юристів Головного управління юстиції у Полтавській області (затверджені відповідні графіки чергування).

         Діяльність юридичної консультації супроводжується веденням документації, подібної до тої, що складається при юридичному відділі будь-якого підприємства. Таким чином, по закінченню навчання студенти не лише мають уявлення про діловодство у юридичній службі, але й вміють складати відповідні документи. Як приклад, при юридичній консультації складаються плани роботи на навчальний рік, графіки чергування викладачів та студентів, журнали реєстрації відвідувачів, проведених бесід, лекцій та тренінгів на правові теми, відзивів про якість наданих консультацій. На постійних відвідувачів юридичної консультації заповнюються спеціальні картки прийому громадян, в яких вміщується інформація щодо відвідувача, суті його звернення та наданої відповіді. Оскільки постійних відвідувачів юридичної консультації багато, практикується складання звітів про справу.

         Інформація про діяльність юридичної консультації поширюється серед населення різними способами. Публікуються оголошення в газетах «Зоря Полтавщини», «Вечірня Полтава» та «Полтавський вісник», пропаганда правової культури здійснюється через радіо, телебачення.

        На базі юридичної консультації регулярно проводяться конференції, семінари, лекції, бесіди.

        Як приклад, у 2009 році до тижня юриста було проведено товариські дебати на тему: «Заборона грального бізнесу в Україні» між командою юридичної консультації Аграрного коледжу та Полтавського Факультету Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

        19 грудня 2009 року на базі Аграрного коледжу за участю юристів-практиків було проведено круглий стіл на тему: «Протидія торгівлі людьми».

        28 вересня 2010 року постійна відвідувачка юридичної консультації, Колєсніченко Катерина Дмитрівна, поділилась зі студентами випускного курсу своїм досвідом щодо захисту прав громадян в Європейському суді з прав людини.

        6 жовтня 2010 року було змодельовано судове засідання у цивільній справі. Оскільки учасниками моделювання були студенти, залучені до діяльності юридичної консультації, отриманий досвід неодноразово став у нагоді при наданні консультацій громадянам.

        9 грудня 2010 року для студентів було проведено майстер-клас за участю юристів-практиків, на якому успішні правники (адвокат, нотаріус, суддя, працівник податкової служби) поділилися практичним досвідом.

        Це лише деякі із заходів, до організації та проведення яких долучалась юридична консультація, і зокрема студенти Коледжу, які є членами Координаційної ради молодих юристів Головного управління юстиції в Полтавській області. До речі, через Координаційну раду молодих юристів налагоджено зв’язок юридичної консультації Аграрного коледжу управління і права з юридичними клініками інших ВНЗ, органами юстиції, нотаріату, податкової служби, судами.

        Студенти відвідують Полтавське міське управління юстиції, спостерігають за особливостями ведення документації, а особливо – за організацією діяльності громадської приймальні, яка діє при Управлінні.

        Налагоджено зв’язки з Полтавською спілкою адвокатів. Гарною традицією стало спільне надання консультацій. Адвокати зі Спілки відвідують юридичну консультацію і в дні прийому громадян долучаються до надання правової допомоги.

        Студенти відвідують судові засідання, зокрема спостерігають за розглядом у місцевих судах цивільних та кримінальних справ, що забезпечує краще розуміння тих питань, з якими звертаються громадяни.

        Оскільки значну кількість справ, з якими звертаються до юридичної консультації, становлять сімейні питання (особливої актуальності набуває питання сімейного насильства), ми запрошуємо до співпраці і правоохоронні органи. Так, працівники органів внутрішніх справ роз’яснюють проблемні ситуації, зокрема, що порадити людині, яка потерпає від побоїв, погроз тощо.

        Таким чином, юридична консультація забезпечує органічний зв'язок навчальної діяльності студентів із життям, допомагає відчути значущість правової роботи та соціальне призначення юриста. Маємо надію, що наші випускники будуть справжніми юристами, митцями добра та справедливості.