"Я маю право!" - 2018

12.02.2018 16:41

Указом   Президента України від 14 листопада 2017 року   № 361/2017 оголошено в Україні 2018 рік Роком реалізації правопросвітницького проекту "Я маю право!".

 Конституцією та законами України гарантовано реалізацію та захист прав громадян у різних сферах життя. Тому, з метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, Кабінету Міністрів України було доручено затвердити план заходів на 2018 рік з реалізації правопросвітницького проекту "Я маю право!". Планом передбачено інформування громадян про гарантовані їм права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних "гарячих ліній", організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів;  здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту.

 Забезпечення виконання заходів, передбачених планом, буде здійснюватись шляхом проведення відповідної інформаційно-роз'яснювальної роботи, у тому числі у місцевих засобах масової інформації. Планується запровадження на регіональному телебаченні програм, орієнтованих на підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян. Передбачено також проведення правопросвітницьких заходів із залученням закладів освіти, закладів культури та інших установ і організацій.

Проект "Я маю право!" охопить всю територію України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро правової допомоги. На базі Кабінету Міністрів України було створено моніторингову групу для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян та притягнення до відповідальності державних чиновників чи осіб, з боку яких відбулось порушення прав громадянина.

        Головним завданням національної програми "Я МАЮ ПРАВО!" є підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права. Для реалізації стратегічних завдань проекту було об’єднано зусилля та інфраструктури Уряду, органів Міністерства юстиції,  фахівців системи БПД, міжнародних партнерів та інших зацікавлених сторін.

Девіз проекту: «Знаю! Дію! Захищаю!»

Знаю свої права.

Користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують.

Захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права.

         Завдяки спільним зусиллям робота по реалізації Загальнонаціонального просвітницького проекту « Я МАЮ ПРАВО!», що проводилася у 2017 році Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги (БПД) та територіальними органами юстиції за підтримки USAID “Нове правосуддя” та іншими донорами буде поглиблюватися і розширюватися.

                  Основними напрямами роботи в рамках проекту у 2017 році стали захист майна, захист бізнесу, протидія корупції у сфері освіти та роз’яснення громадянам їх прав. Титанічну роботу проведено в аграрному секторі.

         «В рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» український Уряд в серпні прийняв рішення зробити крок на упередження незаконних дій в аграрній сфері. По всій країні були запущені антирейдерські аграрні штаби, які за цей час захистили від захоплень десятки фермерських господарств. Протягом серпня мобільні групи об’їхали 340 населених пунктів та надали консультації тисячам українців», - наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

Міністерством юстиції організовано та проведено роз’яснювальну роботу з питань дотримання законодавства в аграрній сфері. Спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства презентовано напрацювання, які мають унеможливити подвійну реєстрацію договорів оренди землі. За підсумками зустрічей з аграріями підготовано  низку рішень, спрямованих на ліквідацію більшості законодавчих шпарин, які давали можливість діяти аграрним рейдерам.

Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення презентувати Національній раді реформ при Президентові України стратегію розвитку проекту "Я МАЮ ПРАВО" та звернутися з ініціативою оголосити 2018 рік роком реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Рішення було підтримано Президентом.

           Проектом передбачено, що у  2018-2019 роках стратегічними напрямами роботи стануть: права людей з інвалідністю; права дітей та жінок; права громадян під час спілкування з правоохоронними органами; права малозабезпечених; права учасників АТО, ветеранів війни; права тимчасово переміщених осіб; права споживачів.

Для успішного захисту своїх прав, громадянам бажано попередньо звернутися за кваліфікованою правовою допомогою. У такому випадку кожен, хто вважає що його права порушені може звернутися за наданням безкоштовних роз’яснень та консультацій до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

 м. Полтава, вул. Міщенка, 2 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22

Перший полтавський місцевий центр обслуговує Подільський район м. Полтави, Полтавський район, у його структурі діє 7 бюро правової допомоги, які надають відповідну правову допомогу у районних центрах  області. Тобто кожен громадянин може звернутися до фахівців місцевих центрів та бюро за отриманням правових послуг.

Великобагачанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. В.Багачка, вул. Каштанова, 19-А, тел. (05345) 91-426.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Котелевське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.

Новосанжарське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Нові Санжари,пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.

Решетилівське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Решетилівка, вул. Покровська, 11, тел. (05363) 2-11-50.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Шишаки, вул. Партизанська, 2, тел. (05352) 9-24-13.

 

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги –              0 800 213 103

звінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово)

                                                                                                                  Владислав Шамайда,

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.