Історична будівля

19.05.2015 12:37

Головний корпус Аграрного коледжу управління і права ПДАА розташований за адресою: Першотравневий проспект, 10.

Ця будівля має більш ніж сторічну історію та відноситься до 35 кращих будівель міста Полтави кінця ХІХ - початку ХХ століття і включене до Зводу пам’ятників історії і культури України як пам’ятка архітектури. Приміщення збудоване 1901 року за проектом відомого архітектора Олександра Ширшова у стилі французько-італійського ренесансу для Земельного банку, одного з найбільш стабільних банків дореволюційної Російської імперії.

За часів існування Полтавської фортеці навпроти цього місця розташовувався Четвертий бастіон.

У 1919 році в приміщенні колишнього банку проходив перший губернський з’їзд  (конференція) комсомолу Полтавщини. Про цю пам’ятну подію розповідає мармурова меморіальна дошка, відкрита до 50- річчя Жовтневої революції.

З 1934 року в чудове приміщенні колишнього Земельного банку було переведено Центральну наукову бібліотеку. У 1937 році у зв'язку з утворенням Полтавської області її було реорганізовано в обласну бібліотеку для дорослих. Книжковий фонд бібліотеки напередодні Великої Вітчизняної війни налічував 150 тисяч примірників.

У період тимчасової німецько-фашистської окупації в приміщенні коледжу був штаб СС (німецької армії), тому фонди обласної бібліотеки були розграбовані, але вже з перших днів визволення Полтави від гітлерівців заклад відновив свою діяльність у пристосованих приміщеннях. 

Пізніше в приміщенні розміщувались: профспілка торгово –промислових службовців, пошта, телеграф, Полтавська обласна контора.

З 1947 року із створенням дворічної школи по підготовці керівних кадрів колгоспів розпочинається історія нашого навчального закладу. Пізніше школа була реорганізована у Полтавську міжобласну трирічну школу по підготовці керівних колгоспних та радгоспних кадрів. З 1966 року школу було перейменовано у Полтавський сільськогосподарський технікум по підготовці керівних кадрів колгоспів і радгоспів.

У 1968 році на будівлі з’явилася ще одна пам’ятна дошка, на якій є напис: «У цій будівлі на честь 50-річчя ВЛКСМ замурована капсула з листом хлопцям і дівчатам 2018 року від комсомольців і молоді Полтави 1968 року».